Cursusnummer:

A GAME OF THRONES: DUIZEND JAAR EUROPA IN TWEE UUR

A GAME OF THRONES: DUIZEND JAAR EUROPA IN TWEE UUR

Europa bestaat niet. De Europeaan bestaat niet. We leven in een utopie. Of toch niet? Europa is een oude dame met een verleden zo woest en onstuimig, zo sprookjesachtig en meeslepend dat menige streamingdienst zich nog wel eens achter zijn oren zou krabbelen alvorens hiervan een serie te maken; te gek voor woorden.

De kern van deze voorstelling vormen de jaren van volwassenheid van de nobele dame, vanaf die sombere dag dat iedereen ervan overtuigd was dat de wereld zou vergaan op 1 januari van het jaar 1000 tot de tijd van nu waarin vluchtelingen uit alle windstreken en de dreigende legers van brute dictatoren aan de poorten rammelen. Ach, what’s new? Tien eeuwen vol politieke golven, invasies, oorlogen, kruistochten, Renaissance, Barok, bouwkunst en literatuur, godsdiensttwisten, Islam, Christendom, schisma’s en reformaties; van de tijd dat Europa de wereld was naar de tijd dat Europa de wereld beheerste tot de tijd dat Europa in de wereld aanklopt om gehoord te worden.

Het is een verhaal om ademloos naar te luisteren. Ervaar de geschiedenis, beleef het mee op het puntje van je stoel. Want het is natuurlijk gewoon ons eigen verhaal, over onze families, onze voorouders; persoonlijker kan het haast niet worden. Wij zijn immers Europeanen, toch? En wat dat dan betekent, wat dan precies onze erfenis is, wordt na deze avond hopelijk weer een stukje duidelijker.