Volksuniversiteit Papendrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 5080

VULKANISME

VULKANISME
Cursuscode: 5080

Een gevaarlijke schoonheid; vulkanen staan bekend om hun gespleten persoonlijkheid. Ze stralen serene rust uit of veroorzaken nietsontziende verwoesting. Bij het overrompelende natuurgeweld van vulkanen voelt de mens zich nietig en kwetsbaar. Daar staat tegenover dat veel vulkanische landschappen tot de mooiste gebieden op aarde behoren. Het zijn toeristische trekpleisters waar men kan genieten van prachtige natuur en van vulkanische bijverschijnselen als heetwaterbronnen en warme modderbaden. Geothermaal water wordt gebruikt voor verwarming en energieopwekking en belangrijke minerale grondstoffen zijn gevormd door vulkanische activiteit. Veel culturen kennen goddelijke krachten aan vulkanen toe of beschouwen vulkanen als de verblijfplaats van goede of kwade goden, denkbeelden die tot op de dag van vandaag nog voortleven.

De moderne vulkanologie laat zien dat vulkanen een sleutelrol spelen in het functioneren van onze planeet. Het verwijderen van warmte uit het hete binnenste van de aarde is het proces dat vulkanen laat uitbarsten. De oorsprong van vulkanen ligt dan ook in de processen die zich afspelen in de aardkorst en, nog dieper, in de aardmantel daaronder. Zo vormt een vulkaan een venster naar het onbereikbare inwendige van de aarde. Door hun voortdurende werking hebben vulkanen de evolutie van het leven en de geschiedenis van de mens sterk beïnvloed. U maakt kennis met deze veelzijdige activiteit en de vele gedaantes van vulkanen en met een groot aantal vulkanen en vulkaangebieden. Dit is een korte explosieve cursus waarin veel brandende vragen over vulkanen beantwoord zullen worden.

Vrijdag 8 november 2019
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 55,00
Dhr. M.J. (Marcel) van Schoor
19:30 - 21:30
Locatie: VU-gebouw De Springplank (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
M.J. (Marcel) van Schoor
M.J. (Marcel) van Schoor
Marcel van Schoor studeerde vier jaar geologie aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment is hij werkzaam als landmeter/maatvoerder bij een ingenieursbureau en werkt hij als reisleider voor de reisorganisatie SNP. Daarnaast geeft hij regelmatig cursussen en lezingen over geologische onderwerpen, stond hij aan de wieg van de NGV afdeling Maaswaarden, alwaar hij nog altijd een bestuursfunctie vervult en organiseert hij geologische excursies.