Volksuniversiteit Papendrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 7040

BASISCURSUS KOKEN ZONDER PAKJES OF ZAKJES

BASISCURSUS KOKEN ZONDER PAKJES OF ZAKJES
Cursuscode: 7040

EERLIJK EN PUUR KOKEN IN 5 LESSEN
Tijdens deze cursus leert u de basis van lekker koken en varieren, zonder gebruik te maken van kant-en-klaar-pakjes en sauzen en de bijbehorende E-nummers en toevoegingen.

1.Maak je eigen noedelsoep of minestrone
Tijdens deze les maak je kennis met de beste snijtechnieken, het maken van de lekkerste bouillon en het koken van ingrediënten in water. Als je deze technieken beheerst, heb je een hele goede basis gelegd. Je mag je eigen soep lekker mee naar huis nemen, dan je heb je de volgende dag een geweldige lunch!

2.De basis van een goede salade en een spannende dressing
In deze les gaan we verder met snijtechnieken. Daarnaast leer je het combineren van smaken en texturen. Wat is lekker bij elkaar? Hoe zorg je ervoor dat een gerecht (of in dit geval salade) interessant blijft? Je gaat aan de slag met de basis techniek: roosteren in de oven. Ik leer je ook de verschillende smaken kennen en gebruiken: zout, zuur, zoet, pittig en umami. We maken met elkaar een kruidige couscous salade, een zomerse salade én een rauwkostsalade. Uiteraard kun je weer iets mee naar huis nemen om te laten proeven aan je trotse familie of collega’s.

3.Lekkere sauzen zonder potjes, pakjes of zakjes
In deze les leer je hoe je 3 verschillende praktische sauzen kan maken: een roerbaksaus voor een snelle maaltijd, een tomatensaus voor bij de pasta én een kaassaus voor over je groente of ovengerecht. Ik help je bij het leren “op smaak” brengen van je kookkunsten. Wanneer en hoeveel zout moet je nu eigenlijk gebruiken? Wanneer voeg je de kruiden toe? Je leert het allemaal. Na afloop weet je hoe jij 3 verschillende maaltijden kan maken zonder potjes, pakjes of zakjes.

4.Kip, biefstuk en zalm: wat doe je ermee?
Je bakt regelmatig een stukje vlees. Maar hoe moet het nu eigenlijk echt? In deze les leer je de basis techniek: bakken in een koekenpan. Gebruik je olie of boter? Wel of geen zout? Hoe zorg je ervoor dat het niet allemaal super droog wordt? Na deze les is het bakken van vlees en vis geen mysterie meer voor je. Daarnaast leer je 3 verschillende manieren om je gebakken stukje vlees of vis extra speciaal te maken door middel van een snelle pansaus, een salsa en een marinade.

5. Onderwerp nader te bepalen in overleg met cursisten

 

Vrijdag 4 november 2022
5 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 95,00 plus € 25,00 materiaalkosten.
Mw. S. (Stephanie) de Wit

Wilt u meenemen: Een schort en theedoek, wat afsluitbare bakjes om het eten mee naar huis te nemen.
Verder de eerste les de genoemde € 25,00 voor de ingrediënten van alle lessen.

9:30 - 12:00
Locatie: VU-gebouw De Springplank (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
S. (Stephanie) de Wit
S. (Stephanie) de Wit