Volksuniversiteit Papendrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 7165

DE VEGETARISCHE KEUKEN

DE VEGETARISCHE KEUKEN
Cursuscode: 7165

In deze kookworkshop worden de ins-and-outs van verantwoord Vegetarisch (en Veganistisch Koken) uit de doeken gedaan. Eigenlijk zou deze kookworkshop ook creatief met groenten kunnen heten! Hoe tover je ’s avonds thuis de heerlijkste, makkelijke en volwaardige gerechten op tafel, waar je geen pakje of zakje voor nodig hebt? Waar moet je op letten als je vegetarisch kookt en hoe zorg je dat je voldoende van alle vitaminen en mineralen binnen krijgt. In deze kookworkshop leer je het! Daarom laten wij in deze kookworkshop zien hoe je een uitgebalanceerd menu samenstelt uit een brede selectie vegetarische ingrediënten. Vervolgens eten we de gerechten tapas stijl op, zodat iedereen overal van kan proeven, onder het genot van een drankje.

 Donderdag 16 januari 2020
1 les van 3 uur aanvangstijd 18:30
Prijs: € 35,00 plus € 12,50 materiaalkosten te betalen tijdens de les.
Mw. E. (Ellis) Claessen

Graag meenemen: een schort en een theedoek en evt. een afsluitbaar bakje om restjes (als die er zijn) mee naar huis te nemen. Graag ook € 12,50 contant meenemen voor de ingrediënten.

18:30 - 21:30
Locatie: VU-gebouw De Springplank (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
E. (Ellis) Claessen
E. (Ellis) Claessen
Wie is Ellis? Voeding, een rode draad door mijn leven. Mijn moeder leerde me al vroeg koken en taarten bakken, als kind maakte ik graag appeltaart of ik bakte pannenkoekjes op een kinderfornuisje. In mijn pubertijd kookte ik thuis voor het hele gezin (elf personen). Op mijn achttiende begon ik, in de ban van de oosterse filosofie, gezonder en bewuster te koken; bruin brood en volle granen, linzen in plaats van vlees, meer groenten en geen suiker. Later werd ik vooral gegrepen door de relatie gezondheid en volwaardige biologische producten. Op een gegeven moment ben ik in de macrobiotiek gedoken, alles wilde ik ervan weten. Ik heb toen een opleiding macrobiotische voedingsdeskundige gevolgd bij het Kushi Instituut te Amsterdam. Ik heb daar niveau drie met goed gevolg gehaald. www.macrobiotics.nl. Ik ben altijd de nascholing blijven volgen bij het Kushi Instituut te Amsterdam, het Oost West Centrum Rotterdam en het Oost West Centrum Antwerpen. Als moeder van vijf kinderen heb ik heel veel praktische ervaring met de macrobiotiek opgedaan. Mijn eerste kind bleek voedselallergie te hebben, hij verdroeg o.a. geen zuivel, eieren en pinda???s. Hij reageerde hier heel heftig op met grote galbulten, eczeem en astma. Hij is toen zelfs bijna in een anafylactische shock geraakt. Hij is nu 28 jaar en hij merkt nog steeds de invloed die voedsel op hem heeft, pinda???s durft hij nog steeds niet te eten. Soms komt het eczeem of de astma terug, maar over het algemeen heeft hij er geen last meer van. Sinds 1992 geef ik regelmatig kooklessen o.a. bij het Oost West Centrum te Rotterdam. www.oostwestcentrum.nl Ook heb ik gekookt voor verschillende groepen en vanaf april 2010 in de Vreemde Eend te Dordrecht. www.devreemdeeend.nl Vanaf augustus 2010 ben ik chef-kok in La ferme du ???Bois-le-Comte te Orval???. www.boislecomte.be Ik heb een achttal jaren de recepten verzorgd bij de groentepakketten van Landzicht. www.groentenabonnement.nl. Ik kook graag met heerlijke evenwichtige ingrediënten van het seizoen met als achtergrond de macrobiotiek. Dit vormt ook de basis van mijn recepten en kooklessen.