Volksuniversiteit Papendrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 7121

ALLERLEI GROENTEN

ALLERLEI GROENTEN
Cursuscode: 7121

Groenten zijn een van de basisvoedingsstoffen. Het zijn voedingsmiddelen die we dagelijks dienen te eten omdat ze de belangrijkste bron van vitaminen en mineralen zijn. Eigenlijk zijn ze veel belangrijker dan fruit!!Met groenten kunnen we ons lichaam wel degelijk versterken. Maar voor velen onder ons is dit onbekend terrein. Meestal vallen we terug op de klassieke groenten, maken ze steeds op dezelfde manier klaar.Tijdens deze workshop leer je alles over groenten, wat je er allemaal mee kan, hoe je ze kan bereiden, welke de reinigende groenten zijn en welke de meer voedende zijn, welke groenten welke organen beïnvloeden. Indrukwekkend hoe je met eenvoudige bereidingen overheerlijke gerechten kan klaar stomen!

In deze workshop maken we een vegan menu met soep, hoofdgerecht, een aantal bijgerechten en een dessert, met groente in de hoofdrol.


Donderdag 14 maart 2019
1 workshop van 2,5 uur aanvangstijd 18:30
Prijs: € 32,00 plus € 10,00 materiaalkosten te betalen tijdens de workshop.
Mw. E. (Ellis) Claessen
18:30 - 21:00
Locatie: VU-gebouw De Springplank (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
E. (Ellis) Claessen
E. (Ellis) Claessen
Wie is Ellis? Voeding, een rode draad door mijn leven. Mijn moeder leerde me al vroeg koken en taarten bakken, als kind maakte ik graag appeltaart of ik bakte pannenkoekjes op een kinderfornuisje. In mijn pubertijd kookte ik thuis voor het hele gezin (elf personen). Op mijn achttiende begon ik, in de ban van de oosterse filosofie, gezonder en bewuster te koken; bruin brood en volle granen, linzen in plaats van vlees, meer groenten en geen suiker. Later werd ik vooral gegrepen door de relatie gezondheid en volwaardige biologische producten. Op een gegeven moment ben ik in de macrobiotiek gedoken, alles wilde ik ervan weten. Ik heb toen een opleiding macrobiotische voedingsdeskundige gevolgd bij het Kushi Instituut te Amsterdam. Ik heb daar niveau drie met goed gevolg gehaald. www.macrobiotics.nl. Ik ben altijd de nascholing blijven volgen bij het Kushi Instituut te Amsterdam, het Oost West Centrum Rotterdam en het Oost West Centrum Antwerpen. Als moeder van vijf kinderen heb ik heel veel praktische ervaring met de macrobiotiek opgedaan. Mijn eerste kind bleek voedselallergie te hebben, hij verdroeg o.a. geen zuivel, eieren en pinda???s. Hij reageerde hier heel heftig op met grote galbulten, eczeem en astma. Hij is toen zelfs bijna in een anafylactische shock geraakt. Hij is nu 28 jaar en hij merkt nog steeds de invloed die voedsel op hem heeft, pinda???s durft hij nog steeds niet te eten. Soms komt het eczeem of de astma terug, maar over het algemeen heeft hij er geen last meer van. Sinds 1992 geef ik regelmatig kooklessen o.a. bij het Oost West Centrum te Rotterdam. www.oostwestcentrum.nl Ook heb ik gekookt voor verschillende groepen en vanaf april 2010 in de Vreemde Eend te Dordrecht. www.devreemdeeend.nl Vanaf augustus 2010 ben ik chef-kok in La ferme du ???Bois-le-Comte te Orval???. www.boislecomte.be Ik heb een achttal jaren de recepten verzorgd bij de groentepakketten van Landzicht. www.groentenabonnement.nl. Ik kook graag met heerlijke evenwichtige ingrediënten van het seizoen met als achtergrond de macrobiotiek. Dit vormt ook de basis van mijn recepten en kooklessen.