Volksuniversiteit Papendrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 8001

AELBERT CUYP & GAINSBOROUGH - CONSTABLE - TURNER

AELBERT CUYP & GAINSBOROUGH - CONSTABLE - TURNER
Cursuscode: 8001

Aelbert Cuyp is een van de belangrijkste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. In 2020 was het 400 jaar geleden dat hij in Dordrecht werd geboren. Het Dordrechts Museum organiseert een grote expositie van zijn werk (3 okt. - 6 maart) waarbij voor het eerst ook de waardering voor Cuyp en zijn invloed getoond worden. Tijdens een ware Cuyp-rage werden de zonovergoten landschappen van Cuyp bij Engelse verzamelaars razend populair en talloze Britse schilders lieten zich door hem inspireren. 

Kunstenaars als Gainsborough, Constable en Turner lieten zich inspireren door Cuyps idyllische landschappen met koeien die baden in het gouden licht. Voor deze Dordtse schilder hadden de Engelsen zoveel achting, dat zij hem de "Dutch Claude" noemden en hem daarmee op het niveau plaatsten van de indertijd in heel Europa gerespecteerde landschapsschilder Claude Lorrain uit Frankrijk. Op de tentoonstelling in het Dordrechts Museum zullen topstukken van Cuyp voor het eerst getoond worden naast meesterwerken van 18de en 19de-eeuwse Britse landschapschilders die zijn kunst bewonderden en het ter inspiratie namen voor hun eigen topwerken.

Donderdag 28 oktober 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 18,00
Dhr. H.M. (Hoo Man) Chan
19:30 - 21:30
Locatie: VU-gebouw De Springplank (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
H.M. (Hoo Man) Chan
H.M. (Hoo Man) Chan
Hoo-Man is zeer aktief als rondleider in het team van meerdere musea in Rotterdam en Den Haag, en geeft ook veel lezingen die veelal paralel lopen aan actuele tentoonstellingen in het land. Hoo-Man heeft cultuurgeschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Utrecht.