Volksuniversiteit Papendrecht

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 7007

DOOR HET OOG VAN JAN VETH

DOOR HET OOG VAN JAN VETH
Cursuscode: 7007

In het voorjaar van 2023 organiseert het Dordrechts Museum de eerste grote overzichtstentoonstelling over Jan Veth (1864-1925). Deze Dordtse schilder was een belangrijke figuur in de kunstwereld, portretteerde de intellectuele elite, en was tevens dichter en ook verbonden aan het kritische tijdschrift De Nieuwe Gids.

Jan Veth schilderde samen met Anton Mauve en met de Amsterdame Joffers. Aan het turbulente eind van de late 19de eeuw begaf hij zich in het hart van de Nederlandse kunstwereld: de hoofdrolspelers van die vroeg-moderne tijd, legde Veth vast in een klassieke maar ook eigentijdse schilderstijl, terwijl hij in zijn bevlogen kunstkritieken uiting gaf aan zijn fijnzinnige blik op de veranderingen in de kunst: Veth was ook nog eens hoogleraar kunstgeschiedenis en esthetica in Amsterdam.

Jan Veth-zelf speelt de gastconservator die de bezoeker door de Dordtse tentoonstelling leidt, aan de hand van zijn eigen woorden in brieven en kritieken die samen de rode draad vormen. Met zijn schilderijen, litho's en geschriften, aangevuld met kunstwerken van de kunstenaars waar hij over schreef en wie hij bewonderde en verzamelde, neemt Jan Veth ons mee naar een bewogen tijdperk: de tijd waarin ideeën die wij hebben over wat kunst is en "dé kunstenaar", ontstaan zijn.

Donderdag 6 april 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 18,00
Dhr. H.M. (Hoo Man) Chan
19:30 - 21:30
Locatie: VU-gebouw De Springplank (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
H.M. (Hoo Man) Chan
H.M. (Hoo Man) Chan
Hoo-Man is zeer aktief als rondleider in het team van meerdere musea in Rotterdam en Den Haag, en geeft ook veel lezingen die veelal paralel lopen aan actuele tentoonstellingen in het land. Hoo-Man heeft cultuurgeschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Utrecht.