Wijn, port, bier, whisky en cocktails

WHISKY

Cursusnummer:
7201

Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een sterke drank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten.

De eerste avond staat de whisky uit Schotland centraal en de tweede avond whisky uit de rest van de wereld.

Dat wordt een heerlijke proeverij.

Lees meer
  • 2 sessies van 2 uur Toon details
    • 1: vrijdag 4 okt 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
    • 2: vrijdag 11 okt 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
  • € 45,00 plus € 47,50 materiaalkosten, te betalen tijdens de eerste les.
  • Niels van Heteren
  • VU-gebouw De Springplank Toon adres-info
COCKTAILS MIXEN

COCKTAILS MIXEN

Cursusnummer:
7202

Er zijn veel boeken over cocktails, met nuttige recepten en serveertips. Maar er is bijna geen informatie over het ‘hoe’. Hoe mix je een goede cocktail? Wat past waarbij ? Moet ik roeren of schudden? Hoe serveer je ’em en... het spannendste... hoe mix je je eigen cocktail?

Lees meer

Stap in voor een unieke avond waarbij je – glas voor glas – Italië doorkruist. Van de frisse Alpenwijnen in Trentino tot de warme, zwoele rode wijnen van Sicilië. Onder leiding van wijnliefhebber en verteller Niels van Heteren proef je 12 zorgvuldig geselecteerde wijnen die elk een regio, stijl of druif vertegenwoordigen.

Je maakt kennis met beroemde klassiekers zoals Chianti, Barolo en Pinot Grigio, maar ook met verborgen pareltjes uit minder bekende regio’s. Elke wijn vertelt een eigen verhaal – over het landschap, de mensen, de cultuur én de smaak.

Voor wie?

Deze masterclass is voor iedereen die:

  • nieuwsgierig is naar wijn, zonder voorkennis nodig te hebben;
  • meer wil leren over smaak, regio’s en wijnstijlen;
  • houdt van Italië en een gezellige, leerzame avond;
  • op zoek is naar een laagdrempelige manier om wijntaal te begrijpen en herkennen.

Wat kun je verwachten?

  • Een ontspannen en interactieve avond met ruimte voor vragen en verhalen;
  • 12 proefglazen wijn (wit, rood, eventueel rosé of mousserend);
  • Een informele sfeer, geen technische wijnpraat;
  • Inspiratie voor je volgende vakantie of wijnkeuze in de supermarkt;
  • Kleine Italiaanse hapjes om je zintuigen compleet te laten reizen.

We sluiten af met een korte quiz en tips om thuis verder te proeven of ontdekken.

Praktische info

  • Leeftijd: vanaf 18 jaar
  • Inclusief wijn, proefformulier en klein hapje per wijn
  • Geen voorkennis nodig

Buon viaggio e salute! – Op naar een heerlijke avond vol smaak, verhalen en Italië op z’n best.

 

Lees meer
Stap in voor een unieke avond waarbij je – glas voor glas – Spanje doorkruist. Van de frisse Albariño uit Galicië tot de krachtige Tempranillo uit Rioja en de zwoele Monastrell uit het zuiden. Onder leiding van wijnliefhebber en verteller Niels van Heteren proef je 12 zorgvuldig geselecteerde wijnen die elk een regio, stijl of druif vertegenwoordigen. Je maakt kennis met beroemde klassiekers zoals Cava, Rioja en Verdejo, maar ook met verborgen pareltjes uit minder bekende regio’s. Elke wijn vertelt een eigen verhaal – over het landschap, de mensen, de cultuur én de smaak. Voor wie? Deze masterclass is voor iedereen die:
  • nieuwsgierig is naar wijn, zonder voorkennis nodig te hebben;
  • meer wil leren over smaak, regio’s en wijnstijlen;
  • houdt van Spanje en een gezellige, leerzame avond;
  • op zoek is naar een laagdrempelige manier om wijntaal te begrijpen en herkennen.
Wat kun je verwachten?
  • Een ontspannen en interactieve avond met ruimte voor vragen en verhalen;
  • 12 proefglazen wijn (wit, rood, eventueel rosé of mousserend);
  • Een informele sfeer, geen technische wijnpraat;
  • Inspiratie voor je volgende vakantie of wijnkeuze in de supermarkt;
  • Kleine Spaanse hapjes om je zintuigen compleet te laten reizen.
Praktische info
  • Leeftijd: vanaf 18 jaar
  • Inclusief: wijn, proefformulier en klein hapje per wijn
  • Voorkennis: niet nodig
Salud y buen viaje! – Op naar een heerlijke avond vol smaak, verhalen en Spanje op z’n best.
Lees meer

Port is een van de meest karaktervolle wijnen ter wereld. Deze versterkte wijn uit de Dourovallei in Portugal kent een lange geschiedenis en een rijke variatie aan stijlen – van fruitige ruby tot verfijnde tawny en zeldzame vintage ports. In deze smaakvolle masterclass ontdek je wat port zo bijzonder maakt, leer je de verschillen tussen de typen port herkennen én proef je een zorgvuldig samengestelde selectie.

Docent Niels van Heteren neemt je op toegankelijke en enthousiaste wijze mee langs de oorsprong, productie, cultuur en de smaken van port. Ook krijg je tips voor het combineren van port met gerechten, van kaas tot chocolade en meer. Deze avond is perfect voor liefhebbers die hun smaak willen verdiepen en nieuwsgierige fijnproevers die meer willen leren over deze iconische wijnsoort.

Wat kun je verwachten?

  • Een introductie in de geschiedenis en productie van port
  • Uitleg over de verschillende stijlen port (ruby, tawny, white, vintage)
  • Proeverij van diverse soorten port
  • Inspiratie voor foodpairing en serveertips
  • Gezellige, interactieve sfeer
Lees meer