Tekenen en schilderen

Voor beginners en gevorderden. Basiscursussen of keuze voor een materiaal (acryl, aquarel) of techniek. Korte of langere cursussen.

KLIK OP DE CURSUSTITEL OF 'LEES MEER' VOOR UITGEBREIDERE INFORMATIE OVER DE INHOUD VAN DE CURSUS.

RONDLEIDING TALENS

RONDLEIDING TALENS

Cursusnummer:

Een bezoek aan de verffabriek Talens: heb je altijd al eens willen weten hoe kunstenaarsverven worden geproduceerd, van pigment tot gevulde tube, dan is een rondleiding echt iets voor jou.
Ontvangst is in het Experience Centre (Gebouw de Keulse Pot) met koffie en thee. We bespreken de rijke historie van meer dan 120 jaar Royal Talens waarna we de fabriek in gaan. De rondleiding door de fabriek duurt ±1,5 tot 2 uur, waarbij we door 5 hallen gaan. Let op! Een deel van de rondleiding is door het monumentale pand en daarom helaas niet rolstoelvriendelijk.

Daarna staat er een lunch voor u klaar en daarna kunt u tot 15.00 uur vrij werken met Talens materialen.

Idee is om met eigen auto's te gaan en om 8.15 uur bij de VU weg te rijden. Geef bij het aanmelden aan of u met eigen auto wilt gaan en of er anderen met u met kunnen rijden of dat u graag mee wilt rijden. Met 4 in auto kunt u de benzinekosten zelf regelen en delen.

Lees meer
LETTERS EN STRUCTUREN

LETTERS EN STRUCTUREN

Cursusnummer:

Tijdens deze workshop oefent u hoe u structuur aan kunt brengen in een schilderij door het gebruik van gesso, zand, structuurpasta, paletmes en restmaterialen als ribkarton, kant enz. Met lettermallen kunt u er ook spreuken, plaatsnamen, gedeeltes van gedichten etc. in aanbrengen

Lees meer
PERSPECTIEF TEKENEN

PERSPECTIEF TEKENEN

Cursusnummer:
Perspectief.  Vanuit een bepaald standpunt iets bezien, waarnemen. Een stip aan de horizon.  Perspectief zien.  Allemaal ingrediënten waar wij eigenlijk niet buiten kunnen als we willen leren tekenen. In deze cursus leer je de ins en outs op simpele wijze. Je leert de begrippen kennen en je leert te zien hoe het werkt.   Les 1: perspectief met 1 verdwijnpunt Les 2: perspectief met 2 verdwijnpunten. Les 3: perspectief en les 1en2 toegepast naar aanleiding van stilleven. Les 4: interieur Les 5: zelf construeren en atmosferisch perspectief. 
Lees meer
GIETWORKSHOP: ACRYL POURING

Acryl gieten is een vorm van abstracte kunst, waar je schilderijen mee maakt met vloeibare acrylverf. Het leuke aan gieten met acrylverf is dat je het op verschillende manieren kan doen en verrassende resultaten krijgt.

 

Lees meer
VEDIC ART: INTRODUCTIE

VEDIC ART: INTRODUCTIE

Cursusnummer:

Vedic Art is een ervaringsgerichte schildermethode waarbij de oorsprong ligt in de Veda’s, de heilige geschriften uit het oude India, In Vedic Art wordt ervan uitgegaan dat de benodigde kennis om te kunnen creëren al in basis in je aanwezig is. Zoals een zaadje al weet hoe het een bloem moet worden.

De Vedic Art is ontwikkeld gedurende een periode van 30 jaar door de kunstschilder Curt Källman vanuit zijn kennis over de Veda’s en de kunst, en bestaat uit meerdere cursussen. O.a. een 6-daagse basiscursus, een 6-daagse vervolgcursus en een 5- daagse verdiepingscursus. In de Vedic Art basiscursus leer je spelenderwijs de 17 principes die je meenemen over ‘The River of Art,’ Waarbij je stap voor stap door het creatieve proces heen gaat, en ieder principe je meer en meer in contact brengt met de kennis die diep in jezelf verborgen ligt. Een reis die je meeneemt vanaf de bron van je creativiteit naar de oneindige zee van creatieve mogelijkheden.

Een inspirerende reis voor de ontwikkeling van je creativiteit en tevens voor de ontwikkeling van je bewustzijn en je innerlijke wijsheid. Je gaat intuïtief aan de slag met de verworven kennis. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Je krijgt de optimale vrijheid om eens ‘out of the box’ te experimenteren met iets dat je anders nooit zou doen.

De cursus is voor iedereen toegankelijk. Ook als je geen schilderervaring hebt zal je ontdekken dat je een creatief proces in jezelf wakker maakt. Ben je echter opgeleid als kunstschilder dan kan de Vedic Art ook een hele nieuwe ervaring en dimensie in je werk en in je leven geven.

Misschien heeft Vedic Art je interesse gewekt, maar twijfel je nog om je in te schrijven voor de 6-daagse basiscursus, dan biedt de Volksuniversiteit in Papendrecht je de ultieme kans om mee te doen met een Vedic Art introductiedag om daarna al dan niet in te stromen in de basiscursus. Tijdens deze dag maak je kennis met de eerste 3 principes uit de Vedic Art en daarmee is deze dag zo goed als hetzelfde als de 1e dag van de Vedic Art basiscursus.

Indien je enthousiast bent geworden na deze Vedic Art introductiedag dan heb je de mogelijkheid om de Vedic Art basiscursus met korting te volgen bij de leslocatie van de docent.

Deze dag is inclusief materiaal, koffie, thee met lekkers en lunch.

Lees meer
ZOMERSCHILDERWERKPLAATS: LANDSCHAP EN NATUUR

De Zomerschilderwerkplaats is dit jaar speciaal gericht op het thema Landschap en natuur. De docent Teus van Kooten gaat er naar streven zoveel mogelijk buiten te schilderen op diverse locaties in de natuur. Weilanden, sloten, boerderijen, bomen, wolken, bloemen en dieren. Alles in de natuur kan uw onderwerp zijn.
De keren dat het weer dit echt niet toelaat, schilderen we in ons eigen gebouw.

Lees meer
ZONNEBLOEMEN OF ZOMERBLOEMEN SCHILDEREN

Prachtige Zonnebloemen (of andere zomerse bloemen)  schilderen met acryl. Met mooi weer lekker naar buiten in de tuin van de VU. We maken een mooie compostie/ stilleven en u kunt aan de slag. 

De workshop is inclusief verf, koffie met lekkers en compleet met lunch. 

U gaat werken op een 30/70 doek en dat kunt u bij de docent kopen, de kosten daarvoor zijn 15 euro en die kunt u bij de docent afrekenen. Een ander formaat is mogelijk, de prijs van het doek wordt dan aangepast.

Lees meer

ALCOHOL INKT

Cursusnummer:
Laat je inspireren door de prachtige kleuren van alcoholinkt. Door gebruik van alcohol en speciaal papier (yuko) gaat de inkt zijn eigen weg. Je kan de kleuren mengen door in elkaar te laten vloeien of druppelen. Experimenteren dus.
Lees meer
URBAN SKETCHING IN PAPENDRECHT

Urban Sketching in Papendrecht!! Buiten tekenen op locatie. Leuke dorpstaferelen en mooie dorpsgezichten tekenen.

In de driedaagse workshop Urban Sketching trekt u een of drie dagen achtereen Papendrecht in om buiten te tekenen. Onder begeleiding van een docent. In een gezellige atmosfeer met mensen met dezelfde interesse.

U leert om prettig en efficiënt buiten op locatie te tekenen en schilderen.

Welke materialen zijn hier voor geschikt? ”Hoe leg ik snel een groepje mensen vast, hoe krijg ik dat grote gebouw goed op mijn tekening en hoe krijg ik diepte in mijn tekening? Hoe kan ik snel mooie natuurlijke kleuren mengen?”

Elke dag begint met een instructie bij de VU. Daarna gaan we naar een mooie plek in Papendrecht waar we individueel of in een groepje medecursisten een of meer tekeningen maken voor de tekenopdracht van die dag. Onder begeleiding van de docent, tijd voor koffie en met tussentijdse groepsfeedback en om 13.30-14.00 verzamelen we weer bij de VU om samen het werk te bespreken.

De middag kunt u natuurlijk gebruiken om lekker door te tekenen, al dan niet met mede-cursisten.

Bij deelname wordt een lijst met benodigdheden verstrekt.

Beginners en gevorderden.

Lees meer
SCHILDEREN MET ACRYL (lichtgevorderd en gevorderd)

Deze cursussen zijn bedoeld voor wie al eerder twee of meerdere jaren geschilderd heeft.

Lees meer

VORM EN KLEUR

Cursusnummer:
Tijdens deze korte cursus ga je abstract schilderen met acrylver. Werken met compositie, vlakverdeling, patronen, lijnen en vlakken.

Geïnspireerd op het werk van kunstenaars als Paul Klee, Joan Miro en Vasarely.

Lees meer
TEKENEN EN SCHILDEREN - GEVORDERDEN / VRIJ WERKEN

Een cursus voor wie al wel wat met tekenen en schilderen heeft gedaan en nu graag vrij (maar wel onder begeleiding van een docent) wil werken. De docente kán wel voor een opdracht zorgen, indien nodig.

Lees meer
MODEL- EN PORTRETTEKENEN - BEGINNERS

In 6 lessen leert u de beginselen van houdingen en verhoudingen, compositie, lichtval en karakterlijnen. Ook wordt aandacht besteed aan het weergeven van handen, ogen, monden, neuzen en haar. 

Lees meer
BASISCURSUS TEKENEN EN SCHILDEREN

In deze lessen zal vooral aandacht worden besteed aan de beginselen van het tekenen en schilderen. Er wordt gewerkt met verschillende materialen, technieken en onderwerpen.

Lees meer
AQUAREL, NAT IN NAT

AQUAREL, NAT IN NAT

Cursusnummer:
3155

Nat-in-nat schilderen is een prachtige aquarel techniek. Je begint met het goed natmaken van je aquarel papier, waarna je verf erin laat lopen die naarmate de hoeveelheid water op het papier meer of minder zal uitvloeien. Tijdens deze cursus leren we uitsparen d.m.v een markeervloeistof.

Lees meer
 • 4 lessen van 2 uur Toon details
  • 1: maandag 1 jul 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
  • 2: maandag 8 jul 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
  • 3: maandag 15 jul 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
  • 4: maandag 22 jul 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
 • € 72,50
 • Ciska de Vries - Wosgien
 • VU-gebouw De Springplank Toon adres-info
TEKENEN MET POTLODEN EN HOUTSKOOL

Houtskool is een van de oudste tekenmaterialen en nog steeds een heel populair materiaal om mee te werken. Je kan de ouderwetse houtskoolstaafjes gebruiken, maar ook houtskoolpotlood of Syberisch krijt is erg leuk om mee te tekenen! En vanzelfsprekend gebruiken we ook 'gewone' potloden in allerlei verschillende hardheden.
In 4 lessen leert u de verschillende technieken combineren en wordt er gewerkt aan stillevens, model of landschap. U zult versteld staan welke prachtige effecten u hiermee kunt bereiken.

Deze cursus is zowel geschikt voor beginners als cursisten met al wat teken- of schilderervaring.

.

Lees meer
 • 4 lessen van 2 uur Toon details
  • 1: dinsdag 2 jul 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
  • 2: dinsdag 9 jul 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
  • 3: dinsdag 16 jul 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
  • 4: dinsdag 23 jul 2024 - 19:30 – VU-gebouw De Springplank
 • € 72,50
 • Ciska de Vries - Wosgien
 • VU-gebouw De Springplank Toon adres-info