Kunst en cultuur

De Britse kunstenaar John Constable (1776-1837) wordt wereldwijd gerekend tot de beste landschapschilders aller tijden. Zijn olieverfschetsen van wolkenformaties en atmosferische lichteffecten zijn hoogtepunten uit de kunst van de Romantiek. In de eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling van Constable toont het Teylers Museum vanaf 19 september vele belangrijke internationale bruiklenen uit Canada en Londen.

Het gaat hierbij om de de geschiedenis van baarden: ringbaarden, cirkelbaarden, bakkebaarden, kabouterbaarden, stoppelbaarden, schaduwbaarden, geitensikje, krentenbaarden en klassieke baarden. De gezichtsbeharing is bedoeld om warmte te bieden, om gewelddadiger over te komen, te intimideren, wijsheid en kracht uit te stralen, als status, fashion statement en om mannelijkheid te tonen. Daarnaast kon en kan het dragen van een baard een godsdienstige, politieke, culturele of sociale uiting zijn. De geschiedenis wordt aangeduid in perioden: de prehistorie (oertijd), oudheid, de middeleeuwen, de renaissance en de nieuwe tijd.

Yvonne Hilgenkamp vertelt over Middeleeuwse kathedralen, zeventiende-eeuwse grachtenpanden, arbeiderspaleizen van de Amsterdamse School en hedendaagse starchitects: van de Sint-Servaas en het Paleis op de Dam tot de Beurs van Berlage en de Erasmusbrug. Kortom: de Nederlandse architectuurgeschiedenis in een notendop.

Deze lezing gaat over over de schilder en beelhouwer Amedeo Modigliani, een belangrijke kunstenaar in de twintigste eeuw. Ter gelegenheid van Modigliani's overlijden honderd jaar geleden, gaat deze lezing in op de meest bijzondere en subtiele aspecten van het werk van een buitengewone kunstenaar, wiens kunst nog steeds verdient om beter begrepen te worden.

Het startmoment van de cursus is “De West-Europese expansie overzee”. De Compagnie in de Oost en in de West. Een periode waarin de Nederlanders handelden in Azië en de Fransen een enorme oppervlakte van Noord-Amerika in beslag namen. In les 3 en les 4 komen de thema’s Modern Imperialisme en het verzet tegen het Modern Imperialisme aan bod. Het Modern Imperialisme zorgde ervoor dat de Britten en de Nederlanders in India en Indonesië permanent een Europees bestuur vestigden. Tijdens het Interbellum ontstonden er vooral in Azië vormen van verzet tegen het West-Europese Imperialisme.

"Ode aan het Nederlandse landschap" is het cultureel-artistieke thema van 2021. Deze kunstlezing sluit daar precies op aan: deelname biedt u een overzicht en verdiepende kennis van het unieke van onze Nederlandse landschapsschilderkunst. Vanaf eind Middeleeuwen ontwikkelden schilderingen van landschappen zich tot een verschijnsel met eigen artistieke kenmerken en kregen ze de functie om de boodschap van schilderkunst over te dragen. Vanaf de 17de eeuw gaat de Nederlandse landschapsschildering een heel eigen, unieke plek innemen door de focus op het uitbeelden van een rustieke natuur.

In museum Het Mauritshuis in Den Haag is vanaf 20 mei 2021 een bijzondere tentoonstelling te zien van het werk van Jacobus Vrel. Zo'n expositie komt niet vaak voor: Vrel was een kunstenaar die tot nu toe een mysterie is gebleven. Wij weten vrijwel niets over deze schilder, niet eens waar hij heeft gewoond of gewerkt. Vrel was een 17de eeuwse schilder die tussen 1650 en 1670 zo’n vijftig werken schilderde. De meeste hiervan zijn zogenaamde "genre-schilderingen": voorstellingen die alledaagse taferelen in en om het huis laten zien.