Kunst en cultuur

Tijdens een virtuele wandeling door Praag, hoort u van alles over de burcht, de grote pleinen en komt u langs de kerken en over de brug die alles verbindt

In het najaar van 2017 vertelt het Mauritshuis het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten.

Over kerkarchitectuur: het gigantisme van Cluny.

Met de Transsiberische spoorlijn naar China.

Hoe werden de imponerende kathedralen van middeleeuws Europa gebouwd, wie werkten eraan en wat was onder andere de betekenis van het schitterende gebrandschilderde glas in deze hemelse gebouwen?

De Hermitage haalt in het najaar voor het eerst in haar bestaan maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen na drie-en-een-halve eeuw voor het eerst weer even ‘thuis’ brengt.

Vanuit China naar Tibet met de Hemeltrein. Cultureel-historisch reisleider Aad Engelfriet heeft drie keer een groep begeleid naar China en Tibet. Vanuit China naar Tibet werd ca. 24 uur gereisd met de Hemeltrein, de enige trein ter wereld die over een pas van ca. 5000 m rijdt. De totale kosten voor de aanleg van deze hoogste spoorlijn ter wereld worden geschat op ca. 4 miljard dollar. Waarom deed China dit en wat maakt deze reis zo bijzonder? In Tibet werd niet alleen de hoofdstad Lhasa bezocht, maar ook het unieke westen van Tibet.

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het Impressionisme. Bevriend met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro, schilderde Jongkind zelf ook al stadsgezichten, kustscènes en rivierlandschappen.

Wat was de invloed van Japanse kunst op het werk van Vincent van Gogh? In de grote voorjaarstentoonstelling van het Van Gogh Museum is te zien hoe de beroemde Nederlandse kunstenaar Japanse prenten gebruikte om zijn eigen werk een nieuwe richting te geven.